Warning: Illegal string offset 'name' in [path]/includes/functions.php on line 6439
Raspberry Pi problēmas
+
1 2

thread: Raspberry Pi problēmas

  1. #1
    Senior Member
    Feb 2008
    820

    Raspberry Pi problēmas

    Ir kādu laiku atpakaļ pirkts R Pi 3B+, divas SD kartes - vienā Raspbian, otrā pliks KODI. Abi strādāja, kad pēdējo reizi testēju ar monitoru.

    Atdeva man pavecu Philips teļļuku ar daudzie scartiem un vienu DVI ieeju. Domāju uztaisīšu tādu filmu/youtube/netflix lūramo. Tepat Multisitēmā iegādājos HDMI/Dvi vadu/pāreju.

    Visu saslēdzu, teļļukam manuāli izvelējos DVI ieeju, pieslēdzu barošanu. Nekas nenotiek, tad uz sekundi parādījās tas varavīkšņainais fons, kā Raspbians lādējas. Burtiski uz sekundi vai divām, tad bezgalīgs klusums.

    Nodomāju, štruntīga tā HDMI/DVI pāreja, pieslēdzu atkal pie monitora. Nekas nenotiek, sarkanais LED deg, zaļais nemirkšķinās, ēd vienmērīgi ap 150mA. Ar abām kartēm.

    R pi mājaslapas helps saka ka šādā variantā (sarkanais spīd, zaļais ne) vainīga karte, nepareizi faili utt. Maz ticams, jo abas kartes, kas pirms tam strādāja, abas nereaģē. Tomēr drošības pēc noformatēju to Raspbian karti un ierakstīju svaigu NOOBS. Protams nekāda rezultāta.

    Jautājums - vai Rpi varētu kaut kas nodegt? piemēram piespraužot hipotētiski štruntīgu/nepareizu HDMI pāreju, ļurkans HDMI kontakts?
    Jā vēl, tajā liktenīgajā reizē baroju Rpi ar Samsung type-C lādētaju, kas uz pieprasījuma spēj izdot līdz 9V, taču ar piespraustu microUSB vadu vairāk par 5V nevajadzētu

  2. #2
    Moderator
    Jan 2009
    Rīga
    4,429

    Kamēr sagatavo un konfigurē labāk pieslēgt caur HDMI - HDMI pie datora monitora. Parasti problēma ir saistīta ar izšķirspēju iestatījumiem. Jālasa informācija par config.txt failu, kurš atrodas SD kartē. Par cik pēdējā laikā mani RPi tiek izmantoti bez monitoriem, tad es tieku galā ar SSH pieslēgumu. Bēl diadnostikai var noderēt ja caur seriālo portu pieslēdzas pie RPI headeriem un paskatās kas tur notiek ar starēšanās procesu. r bijuši visādi brīnumi. Sākot ar dīvainām SD kartēm, salauztiem SD karšu soketiem un beidzot sliktu barošanu vai tizliem monitoriem, kuri bez RPi konfigurēšanas negrib rādīt bildi. Ir daudz vietas kur rakt un veikt diagnostiku. Jāsāk visu pēc kārtas soli pa solim. Man vēl nav izdevies nodedzināt RPi platīti, bet ir dzirdēts ka arī to var izdarīt.

  3. #3
    Senior Member
    Feb 2008
    820

    Nu jā, tagad visu daros ar kompja monitoru.

    Kā jau teicu, ar visām kartēm notiek vienādi - sarkanais deg, zaļais nereaģē (tātad nekādi procesi nenotiek), paterē ap 150mA. Ā un vēl - monitors netiek pamodināts.

    Viena karte man ir ar pliku KODI instalēta, pirms tam strādāja, domāju, ka pašai kartei vai instalācijai diez vai kas noticis.

    Otrajā kartē bija strādājošs Raspbian, arī pārstāja strādāt. Šo es eksperimenta pēc noformatēju un ierakstīju svaigu NOOBS. Visos gadījumos nekas nenotiek un pat monitors nepamostas


    Nu jā, īstenībā digitālās lietās esmu profāns, varu kaut ko ieinstalēt un tā, sekojot precīzām instrukcijām. par seriālo portu un headeriem man laikam būs garām, bet jebkurā gadījumā, loģiski spriežot vainai jābūt dzelziskai

    Kam jāmodina monitoru? Varbūt no šejienes jāsāk rakt?

  4. #4
    Senior Member
    Feb 2008
    820

    Nupat pamērīju uz sd ligzdas 4 kājas (VDD) rāda 4mV, nezinu cik jābūt, 3,3V vai 5V, bet nu nav

    I
    Ātrumā īsti nevaru sameklēt Rpi shēmu, lai saprastu, no kurienes SD barojas

  5. #5
    Senior Member
    Mar 2011
    716

    Tu taču vari pamērīt arī barošanas spriegumus uz GPIO izvadiem, tur gan +5, gan +3,3 ir. Nu, un tas ko JDat teica - ja citur nekur neatsaucas, tad paskatīt kas uz seriālā porta tiek dots ārā.

  6. #6
    Senior Member
    Feb 2008
    820

    Beidzot piesēdos, bišku pamērījos

    Uz GPIO 5V ir, 3,3V nav. 3,3V kājas smuki zvanās uz zemi

    Sāku rakt tālāk, izrādās tam 3+ vairs nav trīs lineārie regulātori, kā vecākiem modeļiem, bet viens MXL7704, kurš taisa visus nepieciešamos spriegumus, tai skaitā 3,3V

    Pamērīju, uz visām 4 izejām pāris mV (laikam testera kļūda, praktiski 0V), visās ieejās smuki pienāk 5V, izskatās, čips būs nosvilis.

    Mauzerī ir tie MXL7704, es droši vien pat spētu ielodēt vietā to 32-pin QFN package, problemmātiskāk būtu dabū veco ārā (ar lodāmuru)

  7. #7
    Senior Member
    Feb 2008
    820

    Pačakarēju vēl ar testeri

    Vout1 (3,3V) zvanās pret zemi, kā jau bija sagaidāms. Taču pārējās 3 izejas pret zemi nezvanās

    ir divas iespējas - vai nu izeja izšauta un saīsināta uz zemi, vai arī kaut kas tālāk 3,3V ķēdē sagājis uz īso. Vai abi kopā. Neizlodējot čipu, laikam nevarēšu pārbaudīt, šitam korpusam vienu kāju nepacelsi


    Domāju, kas to varēja izraisīt? tā HDMI pāreja? bet uz HDMI padodas tikai 5V, ne 3,3V. Varbūt tomēr tas Samsung type-C kādā brīdī izspļāvis lielāku spriegumu?

  8. #8
    Senior Member
    Mar 2011
    716

    Nav jau teikts, ka pārveidotājs ir miris, ja zvanās pret zemi. Varbūt kāda perifērija? Un, jā, QFN nomainīt bez fēna būs problemātiski. Bet vismaz nocelt to var, lai redzētu, vai īsais uz 3,3V pazūd. Attiecīgi, vai vaina pārveidotājā vai kur citur. Tā pat plate jau ir mironis.

  9. #9
    Senior Member
    Feb 2008
    820

    Nu ja, šis būs papildu stimuls, lai beidzot pasūtītu fēnu un dažus papildu verķus. Tātad projekts atliekas līdz - ķīniešu jaunais gads + vēl kāds mēnesis

  10. #10
    Moderator
    Jan 2009
    Rīga
    4,429

    Vo. Te jau paliek interesanti sekot līdzi... Man nav bijusi tāda problēma. Interesantums tajā vai Ziģim izdosies saremontēt mironīti. Turēsim īkšķus par pozitīvu rezultātu un iepirksim popkornu lai var sekot līdzi procesam.

+